Поведението на ВСС подкрепя статуквото. Това заяви пред БНР съдия Здравка

...
Поведението на ВСС подкрепя статуквото. Това заяви пред БНР съдия Здравка
Коментари Харесай

Съдия Здравка Калайджиева: Поведението на ВСС подкрепя статуквото

" Поведението на Висш съдебен съвет поддържа статуквото ". Това съобщи пред БНР арбитър Здравка Калайджиева, правозащитник и арбитър в Европейски съд по правата на човека от 2008 до 2015 година, в коментар на решението на Висшия правосъден съвет да отхвърли с 12 на 8 гласа като неприемливо за освобождение на Иван Гешев от поста основен прокурор.

Според нея в траялия близо 7 часа дебат  Висш съдебен съвет е направил всичко допустимо да разиска за какво не може да одобри това предложение, а не дали е способен министърът на правораздаването да направи такова предложение:

" По Конституция министърът на правораздаването има право да желае Висш съдебен съвет да се произнесе по назначението или освобождението на който и да е магистрат. По този въпрос надали може да има спор. Но Висш съдебен съвет избра да разисква това предложение като предложение за дисциплинарно наказване, което е доста надалеч от действителното наличие от едно искане за освобождение заради уронване на престижа на правосъдната власт, каквото в действителност искаше Янаки Стоилов от Висш съдебен съвет ". 

Съдия Калайджиева акцентира, че Висш съдебен съвет са отказали да се произнесат, като са приели, че настояването на служебния министър Стоилов е неприемливо:

" Да се одобри предлагането за разглеждане всъщност значи Висш съдебен съвет да направи преоценка на държанието на основния прокурор.... Не съответно личността на Иван Гешев, а въобще ситуацията, уредбата на основния прокурор в Конституцията и в българското законодателство и действителното практикуване на пълномощията, които са предоставени по Конституция и по закон. Те бяха подложени на критика неведнъж не за друго, а тъй като са безконтролни и Висш съдебен съвет потвърди това със съвещанието си в четвъртък (22 юли) ". 

По думите на Здравка Калайджиева въпросът за опцията за следствие на основния прокурор е доста ясно организиран по закон - всеки прокурор може да стартира наказателно произвеждане против основния прокурор като против всяко друго лице:

" Въпросът е за какво не се случва. А то не се случва, тъй като всеки прокурор е кадрово подвластен от основния . Това не е за занемаряване. Членовете на Висш съдебен съвет също са подвластни - не до момента в който са във Висш съдебен съвет, само че когато се върнат след мандата си още веднъж в системата на прокуратурата. Поведението на членовете на Висш съдебен съвет, изключително прокурорската гилдия, всеки път е било директно подчинено на волята на основния прокурор ".





Интервюто на Явор Стаматов със Здравка Калайджиева в предаването " Неделя 150 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР